Μυρμηκίες

Μυρμηκίες


Οι μυρμηκίες ή μυρμηγκιές είναι καλοήθη εξογκώματα του δέρματος που προκαλούνται από τον ιό των θηλωμάτων του ανθρώπου (HPV).

Ο ιός προσβάλλει τα κύτταρα της επιδερμίδας και προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό τους, δημιουργώντας έτσι τα χαρακτηριστικά δερματικά ογκίδια.

Οι διαφορετικοί τύποι του ιού προκαλούν και τους ειδικούς τύπους μυρμηκιών.

Εμφανίζονται κυρίως στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Η μετάδοσή τους γίνεται με άμεση δερματική επαφή με τις βλάβες ή έμμεσα από μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες.

Επέκταση των βλαβών επίσης μπορεί να γίνει και με αυτοενοφθαλμισμό μέσω του ξυρίσματος γενιού στους άντρες και των ποδιών στις γυναίκες.

Οι ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς εμφανίζουν πολλές, μεγάλες και ανθεκτικές στη θεραπεία μυρμηκιές.

Ανάλογα με την κλινική τους εικόνα, διακρίνονται σε:
 • Κοινές μυρμηκιές που αναπτύσσονται στα άκρα, τις παλάμες, τα πέλματα, τα δάκτυλα, το σώμα, τα γόνατα και τους αγκώνες.
 • Ομαλές μυρμηκιές που συνήθως αναπτύσσονται στο πρόσωπο, τον λαιμό και τη ραχιαία επιφάνεια των άκρων χειρών.
 • Θηλωματώδεις μυρμηκιές που εμφανίζονται συνήθως στους άντρες και κατανέμονται στην περιοχή του γενίου και το τριχωτό της κεφαλής.
Θεραπεία μυρμηκιών

Αυτόματη ίαση μυρμηκιών είναι πιθανό να συμβεί, ιδιαίτερα στα παιδιά και σε μικρότερα ποσοστά στους ενήλικες, μέσω της ισχυροποίησης του ανοσολογικού συστήματος των ασθενών.

Ωστόσο λόγω της ιδιαίτερης μεταδοτικότητας του ιού και της πιθανής εξάπλωσης των βλαβών και σε άλλα σημεία του σώματος ή σε άλλα άτομα, συστήνεται η άμεση θεραπευτική αντιμετώπισή τους.

Στόχος μας είναι η καταστροφή της μυρμηκιάς και η διέγερση του συστήματος ανοσοαπόκρισης του ασθενούς, ώστε να καταπολεμηθεί ο ιός.

Η αντιμετώπιση των μυρμηκιών, γίνεται πάντα με βάση το μέγεθός τους, τη μορφή, την εντόπιση, την ηλικία του ασθενούς και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του (εγκυμοσύνη, ανοσοκαταστολή κτλ.).

Ιδιαίτερα στα παιδιά, που είναι πολύ πιθανή η αυτόματη ίαση, επιλέγονται κατά κανόνα, οι λιγότερο επεμβατικές και επώδυνες μέθοδοι.

 • Κρυοθεραπεία με υγρό άζωτο, κλασική μέθοδος, πρώτης εκλογής για εγκύους και παιδιά, καλά ανεκτή και ασφαλής.
  Η επανεκτίμηση γίνεται σε 2-3 εβδομάδες, ενώ μπορεί να χρειαστούν επαναληπτικές συνεδρίες.
  Η μέθοδος συνδυάζεται άριστα με τοπικές κερατολυτικές και καυστικές ουσίες που συνταγογραφεί η ιατρός και εφαρμόζει ο ασθενής στο σπίτι μεταξύ των συνεδριών.
 • Laser CO2, που εκλεκτικά αφαιρούν τις ιογενείς βλάβες.
  Αποτελεί μια ασφαλή τεχνική που φαίνεται να υπερέχει της κρυοπηξίας σε περιπτώσεις συχνών υποτροπών των μυρμηκιών.
  Πριν την επέμβαση, γίνεται τοπική αναισθησία, ενώ ακολουθεί ήπιο μετεπεμβατικό στάδιο τοπικής επούλωσης του δέρματος στην περιοχή της βλάβης.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ανεξάρτητα από τη μέθοδο αντιμετώπισης των μυρμηκιών που θα επιλέξει η ιατρός, η πλήρης ίαση της ιογενούς αυτής πάθησης εξαρτάται σημαντικά και από τους ανοσολογικούς μηχανισμούς που διαθέτει ο ίδιος ο ασθενής.

CGDERMA-DERMA-MIRMIGKIES

Ας τις εξαφανίσουμε!