Κρυοπηξία

Κρυοπηξία


Τι είναι η κρυοπηξία

Η κρυοθεραπεία ή κρυοπηξία ονομάζεται η εφαρμογή ψύχους με σκοπό την καταστροφή καλοήθων ή κακοήθων βλαβών του δέρματος ή των βλενογόνων.

Πρόκειται για μία δημοφιλή, κλασική και καταξιωμένη θεραπευτική μέθοδο που εφαρμόζεται κυρίως από τους Δερματολόγους-Αφροδισιολόγους.

Είναι απλή, αποτελεσματική, μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια σε όλο το φάσμα των ηλικιών (περιλαμβανομένων παιδιών και υπερηλίκων), δεν απαιτεί τοπική αναισθησία και επιτρέπει την άμεση, χωρίς περιορισμούς, επιστροφή των ασθενών στις συνήθεις δραστηριότητές τους.

Τρόπος δράσης και εφαρμογής της κρυοθεραπείας

Κατά την ψύξη του δέρματος, προκαλείται κυτταρικός θάνατος μέσω του σχηματισμού ενδοκυττάριων και εξωκυττάριων παγοκρυστάλλων και άλλων φυσικοχημικών διαταραχών που ακολουθούν. Αποτέλεσμα αυτού είναι η καταστροφή και εξάλειψη των ανεπιθύμητων δερματικών βλαβών.

Ως ψυκτικό μέσο χρησιμοποιείται συνήθως το υγρό άζωτο με θερμοκρασία -196 βαθμούς Κελσίου.

Το υγρό άζωτο είτε ψεκάζεται ανοιχτά με τη βοήθεια ειδικής συσκευής (Cryo-AC) ή εφαρμόζεται άμεσα στη βλάβη με ειδικά probes επαφής ή με απλό βαμβακοφόρο στυλεό. Σε λίγη ώρα μετά την ψύξη, δημιουργείται οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή της θεραπείας, ενώ ακολούθως δημιουργείται εφελκίδα (κρούστα), η οποία αποκολλάται σε λίγες ημέρες.

Η συχνότητα των συνεδριών της κρυοθεραπείας εξαρτάται από τη φύση της δερματικής βλάβης και καθορίζεται από την ιατρό. Στις περιπτώσεις που απαιτείται επανάληψη, εφαρμόζεται συνήθως μετά από 3-6 εβδομάδες.

Η κρυοθεραπεία θεωρείται μία ασφαλής θεραπευτική μέθοδος, με λίγες και ήπιες  ανεπιθύμητες ενέργειες στις περισσότερες καλοήθεις βλάβες που απαιτούν μικρούς χρόνους ψύξης.

Θεραπευτικές ενδείξεις κρυοπηξίας

Στη δερματολογία, η κρυοθεραπεία εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο αριθμό καλοήθων βλαβών, όπως μυρμηκιές, οξυτενή κονδυλώματα, αγγειοκερατώματα, σμηγματορροικές υπερκερατώσεις, βλεννώδεις κύστεις, υπερτροφικές ουλές, χηλοειδή κτλ.

Παράλληλα, έχει αποδειχτεί αποτελεσματική μέθοδος αντιμετώπισης προκαρκινικών βλαβών, όπως οι ακτινικές υπερκερατώσεις, ακτινική χειλίτιδα, καθώς και καρκίνων του δέρματος, όπως το βασικοκυτταρικό και ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα.

Κόστος κρυοθεραπείας

Είναι μια οικονομικά προσιτή μέθοδος, ενώ πρακτικά το κόστος εξαρτάται από τον αριθμό των βλαβών που θα θεραπεύσουμε.

CGDERMA-DERMA-KRIOPIXIA

Η κρυοθεραπεία εφαρμόζεται σε ένα μεγάλο αριθμό καλοήθων βλαβών.