Botox

Botox


Το Botox ή αλλιώς η βοτουλινική τοξίνη τύπου A είναι μια γρήγορη, εύκολη και ανώδυνη διαδικασία που δίνει νεανικότερη και πιο ξεκούραστη όψη. Γι’ αυτό άλλωστε αποτελεί και τη δημοφιλέστερη αισθητική θεραπεία για τις ρυτίδες έκφρασης.

Για να πετύχουμε φυσικό αποτέλεσμα και έκφραση, ακολουθούμε εξατομικευμένο σχέδιο μέσω νέων τεχνικών εφαρμογής και χορηγούμενων δόσεων. Στόχος μας δεν είναι η απόλυτη λείανση των ρυτίδων του μετώπου και των ματιών που έχει ως αποτέλεσμα ένα κατά το ήμισι ακίνητο και ανέκφραστο πρόσωπο, αλλά η ανόρθωση του μετώπου, της γραμμής των φρυδιών, η λείανση του ποδιού της χήνας και η απόκτηση ενός ξεκούραστου και νεανικού βλέμματος.

Μηχανισμός δράσης

Ο μικροοργανισμός Cl. Botulinum παράγει την αλλαντική τοξίνη που αναστέλλει τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων στους μύες, μειώνοντας έτσι την κινητικότητά τους και επομένως τις ρυτίδες έκφρασης. Η δράση του είναι παροδική και υποχωρεί μετά από 3-6 μήνες ανάλογα με την τονικότητα των μυών και της χρησιμοποιούμενης δόσης. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί, ότι οι επανειλημμένες εφαρμογές επιμηκύνουν τη διάρκεια δράσης και καθιστούν μονιμότερη τη βελτίωση που επιφέρει το φάρμακο.

Η εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης είναι ασφαλής και ακίνδυνη για τον οργανισμό. Γι’ αυτό και χρησιμοποιείται εδώ και 25 χρόνια στις ιατρικές ειδικότητες της Οφθαλμολογίας και Νευρολογίας, και εδώ και 12 χρόνια στην κοσμητική ιατρική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ενδείξεις εφαρμογής

Το botox το εφαρμόζουμε για να αντιμετωπίσουμε και να προλάβουμε τις δυναμικές ρυτίδες, δηλαδή  τις γραμμές που εμφανίζονται από τη συνεχή αναδίπλωση του δέρματος λόγω της σύσπασης των υποκείμενων μυών. Τέτοιες είναι:

  • οι ρυτίδες του μετώπου (ρυτίδες έκπληξης),
  • οι ρυτίδες του μεσόφρυου (ρυτίδες θυμού),
  • οι ρυτίδες των ματιών (πόδι χήνας),
  • ρυτίδες μύτης (bunny lines),
  • ρυτίδες περιστοματικές (ρυτίδες άνω-κάτω χείλους, καπνιστή ή τύπου barcode),
  • ρυτίδες μυώδους πλατύσματος (λαιμού).

Η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης μπορεί επίσης να βελτιώσει με επιτυχία το περίγραμμα του προσώπου που είναι γνωστό και ως nefertity lift.

Η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας δρα προληπτικά στην εμφάνιση και μόνιμη εγκατάσταση των ρυτίδων.

Η θεραπεία ονομάζεται και “lunch time treatment” γιατί διαρκεί λίγα λεπτά, είναι καλά ανεκτή και επιτρέπει την άμεση επάνοδο στις δραστηριότητες. Τα αποτελέσματα είναι ορατά από την 3η με 5η μέρα και ολοκληρώνονται σε 15 ημέρες.

Το botox χρησιμοποιείται επίσης για τη θεραπεία της εστιακής υπεριδρωσίας στις παλάμες, τα πέλματα και στην περιοχή των μασχαλών, με μεγάλη επιτυχία και μεγάλη διάρκεια αποτελεσμάτων (6-12 μήνες). Το φάρμακο αναστέλλει τη μεταβίβαση νευρικών ερεθισμάτων στους ιδρωτοποιούς αδένες, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η ποσότητα του εκκρινόμενου ιδρώτα στις περιοχές που εφαρμόζεται, βελτιώνοντας έτσι θεαματικά την ποιότητα ζωής των ασθενών.

Πριν εφαρμόσουμε το botox, διενεργούμε πάντα χαρτογράφηση των ιδρωτοποιών της πάσχουσας περιοχής με test αμύλου-ιωδίου, ενώ ακολουθεί εστιακή ενδοδερμική έγχυση.

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων είναι μεγάλη (6-12 μήνες).

CGDERMA-SERVICES-BOTOX

Το «παγωμένο» προσωπείο ανήκει στο παρελθόν!

Συχνές Ερωτήσεις

Η ανάγκη για Botox δεν εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου, αλλά από την εκφραστικότητα, την μυική δομή του προσώπου και τον αντίστοιχο μυικό τόνο. Κάποιοι άνθρωποι είναι πολύ εκφραστικοί και οι ρυτίδες στο πρόσωπό τους εμφανίζονται ακόμη και πριν τα τριάντα τους χρόνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η έγκαιρη έναρξη του Botox δρα προληπτικά στην εμφάνιση και στην μόνιμη εγκατάσταση των ρυτίδων.

Πότε είναι η κατάλληλη ηλικία να αρχίσει κανείς Botox;

Η διάρκεια των αποτελεσμάτων (σε κάποιους είναι 6 μήνες ή περισσότερο και σε άλλους 2-3 μήνες) εξαρτάται σε κάποιο βαθμό από την χρησιμοποιούμενη δόση έγχυσης. Κυρίως όμως η διάρκεια εξαρτάται από τον τόνο των αντίστοιχων μυών. Ωστόσο, έχει παρατηρηθεί, ότι επανειλημμένες εφαρμογές επιμηκύνουν τη διάρκεια δράσης και καθιστούν μονιμότερη την βελτίωση που επιφέρει το φάρμακο.

Γιατί η διάρκεια των αποτελεσμάτων της θεραπείας με Botox ποικίλλει;

Ακόμη και μετά το πέρας της δράσης του Botox το δέρμα είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με αρχική. Αυτό συμβαίνει, γιατί το δέρμα για διάστημα μηνών "ξεκουράστηκε" από την επαναλαμβανόμενη και καταπονητική μυϊκή σύσπαση.

Οι ρυτίδες μου θα γίνουν χειρότερες όταν περάσει η δράση του Botox;

Καλό θα ήταν να μην εμπιστεύεστε "χώρους" που διαφημίζουν θεραπεία με Botox σε πολύ χαμηλές τιμές, καθώς η φθηνή βοτουλινική τοξίνη μπορεί να είναι πολύ αραιωμένη ή απομίμηση μη ελεγμένη και μη εγκεκριμένη, παράνομα εισηγμένη, ληγμένη κ.τλ.

Μπορώ να εμπιστευτώ "χώρους" που διαφημίζουν θεραπεία με Botox σε πολύ χαμηλές τιμές;
Μάθετε περισσότερα