Η κυτταρίτιδα είναι ίσως το συχνότερο αισθητικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες  και αυτό αντανακλάται από το πλήθος θεραπειών και προϊόντων που κυκλοφορούν και υπόσχονται την εξαφάνισή της.

Κυτταρίτιδα: Τι είναι και ποιοί παράγοντες ενοχοποιούνται για την εμφάνισή της.

Η κυτταρίτιδα αποτελεί μια πολυπαραγοντικη δερματική πάθηση που χαρακτηρίζεται από αλλαγές στη δομή και την λειτουργία των λιποκυττάρων, του συνδετικού ιστού και της μικροκυκλοφορίας περιοχών του σώματος, όπως είναι οι γλουτοί, οι μηροί, η κοιλιά,τα μπράτσα και οι γάμπες, με τα γνωστά αποτελέσματα της όψης φλοιού πορτοκαλιού.

CGDERMA-SERVICES-VENUS-FREEZE

Οι παρακάτω παράγοντες παίζουν, μεταξύ άλλων βασικό ρόλο για την εμφάνισή της:
 • Οι γυναικείες ορμόνες, αφού η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετεφηβικής ηλικίας. Επίσης η λήψη αντισυλληπτικών οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και κυτταρίτιδα.
 • Η φυλή καταγωγής μας και η κληρονομικότητα.
 • Η ποιότητα του δέρματός, η κατανομή του υποδόριου λίπους και η λειτουργικότητα του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος.
 • Οι συχνές αυξομειώσεις βάρους και η προσθήκη περιττών κιλών. Η κυτταρίτιδα είναι εντονότερη σε υπέρβαρους και παχύσαρκους, καθώς στην ομάδα αυτή τα λιποκύτταρα είναι ευμεγέθη και η παγίδευσή τους κάτω από την επιδερμίδα εντονότερη. Ωστόσο κυτταρίτιδα εμφανίζεται εξίσου και σε γυναίκες με φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος.
 •  Οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι  η επιλογή πλούσιων σε κορεσμένο λίπος και φτωχών  σε φυτικές ίνες , αντιοξειδωτικές ουσίες και υγρά.
 • Το αλκοόλ και το κάπνισμα
 • Η περιορισμένη φυσική δραστηριότητα και η καθιστική ζωή.
Στάδια κυτταρίτιδας
Η κυτταρίτιδα έχει 4 στάδια

– Στάδιο 0: Δέρμα λείο σε όρθια ή ξαπλωμένη θέση. Με την πίεση του δέρματος, εμφανίζονται πτυχές, αλλά όχι κυτταρίτιδα.

– Στάδιο 1:  Δέρμα λείο σε όρθια ή ξαπλωμένη θέση. Με την πίεση του δέρματος όμως, εμφανίζονται “λακουβίτσες”, δηλαδή κυτταρίτιδα.

– Στάδιο 2: Δέρμα λείο σε ξαπλωμένη θέση αλλά σε όρθια θέση όψη φλοιού πορτοκαλιού .

– Στάδιο 3: Κυτταρίτιδα εμφανής σε κάθε θέση , ανεξάρτητα από την εφαρμογή πίεσης.

Πως μπορείτε να περιορίσετε το πρόβλημα της κυτταρίτιδας;

Υπάρχουν παράγοντες (ορμονικοί, γενετικοί κτλ) που δυστυχώς δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Υπάρχουν όμως, κάποιοι άλλοι παράγοντες που μπορείτε να τους ελέγξετε και συνεπώς να περιορίσετε  την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

 • Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, κυρίως της αερόβιας άσκησης. Η αερόβια άσκηση λόγω της αυξημένης καύσης λίπους που προκαλεί, προφυλάσσει από την εμφάνιση κυτταρίτιδας. Ένας απλός καθημερινός περίπατος με ζωηρό βήμα, για μισή ώρα αρκεί για να μειώσει σε σημαντικό ποσοστό  την κυτταρίτιδα σε λίγες εβδομάδες.
 • Υιοθέτηση ενός υγιεινού και ισορροπημένου τρόπου διατροφής . Ξεκινήστε αυξάνοντας την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών που είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών C,E και φλαβονοειδών που αποτελούν συμμάχους στον πόλεμο κατά της κυτταρίτιδας.
 • Αποφύγετε την κατανάλωση κορεσμένου λίπους, μειώνοντας κυρίως τις παραγγελίες έτοιμου φαγητού, ενώ μπορείτε να αυξήσετε την κατανάλωση προϊόντων ολικής άλεσης. Μακαρόνια ολικής, ψωμί μαύρο, πληγούρι προσφέρουν εκτός από ενέργεια (υδατάνθρακες ), φυτικές ίνες  και βιταμίνες του συμπλέγματος B. Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για τις διάφορες μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού, καθώς αποτελούν απαραίτητα ‘εξαρτήματα’ ενζυμικών συστημάτων.
 • Αποφύγετε την ζάχαρη που δυστυχώς βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο στα γλυκά αλλά βρίσκεται κρυμμένη σε πολλές τροφές όπως στα κονσερβοποιημένα προϊόντα, σάλτσες, γιαούρτια, δημητριακά κτλ.
 • Μειώστε την πρόσληψη αλατιού που προάγει την κατακράτηση υγρών .
 • Περιορίστε δραστικά το αλκοόλ που εντείνει την λιπογένεση.
 • Παρακολουθήστε συστηματικά το ενεργειακό σας ισοζύγιο .
 • Μειώστε το καθημερινό σας stress και αποφύγετε βλαβερές συνήθειες όπως υπερβολική κατανάλωση καφέ ή καφεϊνούχων αναψυκτικών και το κάπνισμα.
 • Πιείτε καθημερινά  άφθονο νερό.

Μην ξεχνάτε όμως, ότι για την άμεση και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας, η αισθητική δερματολογία είναι πάντα στο πλευρό σας με τις πιο σύγχρονες, αξιόπιστες και αποτελεσματικές θεραπείες, που κατ’ ουσίαν,  ανατρέπουν τον παθογενετικό μηχανισμό της.

Η μπλοκαρισμένη λέμφος αποσυμφορείται, διεγείρεται το σύστημα παροχέτευσης, ο ινώδης ιστός γύρω από τις σκληρές αποθήκες λίπους μαλακώνει και το ασθενές δίκτυο ινών κολλαγόνου και ελαστίνης ενισχύεται και αναδιαμορφώνεται.

Στο ιατρείο μας αξιολογείται ιατρικά κάθε περίπτωση, στοχεύοντας στις ατομικές και ιδιαίτερες ανάγκες. Εκτιμάται η έκταση, το στάδιο της κυτταρίτιδας, αν συνυπάρχει χαλάρωση του δέρματος που επιβαρύνει την αισθητική εικόνα ή εντοπισμένη λιποδυστροφία (τοπικό πάχος ). Σκοπός είναι η επιλογή της ιδανικής για κάθε περίπτωση θεραπείας ή και ο συνδιασμός θεραπειών κάποιες φορές, για την μεγιστοποίηση του αισθητικού αποτελέσματος.

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι μη επεμβατικές, ανώδυνες και αναίμακτες.