Λεύκη

Λεύκη


Η λεύκη είναι μία χρόνια νόσος που εκδηλώνεται με την εμφάνιση λευκών κηλίδων σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως χέρια, πόδια, μασχάλες, γύρω από το στόμα, τα μάτια και τα γεννητικά όργανα.

Η λεύκη μπορεί να εμφανιστεί και σε σημεία τραυματισμού του δέρματος από διάφορες αιτίες (φαινόμενο Koebner).

Εκτός από τις αποχρωματισμένες περιοχές στο δέρμα, τα άτομα με λεύκη μπορεί να έχουν πρόωρο γκριζάρισμα των μαλλιών, των βλεφαρίδων, των φρυδιών ή των γενιών.

Σε κάποιες περιπτώσεις προσβάλλονται βλεννογόνοι στόματος, μύτης και ο αμφιβληστροειδής χιτώνας των οφθαλμών.

Η αιτιολογία της λεύκης είναι άγνωστη, εκτός από τις περιπτώσεις κατά τις οποίες έχουμε επαφή με ορισμένες χημικές ουσίες.

Έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να οφείλεται σε γενετική, αυτοάνοση, νευρογενή ή ιογενή αίτια καθώς και σε οξειδωτικό stress.

Μορφές λεύκης
  • Γενικευμένη (οι αποχρωματισμένες κηλίδες εμφανίζονται με μια μορφή συμμετρίας στις δύο πλευρές του σώματος, πρόκειται για τον πιο κοινό τύπο λεύκης)
  • Τμηματική (ασύμμετρος ή μονόπλευρος αποχρωματισμός, συνήθως σε περιοχές του δέρματος που σχετίζονται με συγκεκριμένο αισθητικό νεύρο / δερμοτόμιο).
  • Εντοπισμένη ή εστιακή (μία ή λίγες διάσπαρτες κηλίδες σε μια περιοχή-συχνή στα παιδιά).
Εξέλιξη λεύκης

Είναι δύσκολο να προβλεφθεί η περαιτέρω εξάπλωση της γενικευμένης λεύκης. Η αρχική εμφάνιση των λευκών κηλίδων μπορεί να ακολουθείται από μια φάση σταθερότητας και αργότερα μπορεί να παρατηρηθούν άλλοι κύκλοι εξέλιξης της νόσου.

Η τμηματική λεύκη συνήθως έχει καλύτερη πρόγνωση και παραμένει εντοπισμένη σε ένα μέρος του σώματος και δεν εξαπλώνεται.

Διάγνωση λεύκης

Γίνεται με βάση τη δερματολογική εξέταση, την ειδική λυχνία Wood, το ατομικό και οικογενειακό ιατρικό ιστορικό και περιστασιακά πιο ειδικές εξετάσεις.

Πρώιμες “αόρατες” κηλίδες μπορούν να ανιχνευτούν από τη δερματολόγο, πολλές φορές μόνο με ειδικό υπεριώδες φως, τη λυχνία Wood σε σκοτεινό δωμάτιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι όλες οι λευκές κηλίδες στο δέρμα λεύκη.

Πολλές κοινές δερματολογικές παθήσεις μπορεί να μιμούνται τη λεύκη πρώιμου σταδίου, γι’ αυτό και η σωστή διάγνωση από τον ειδικό έχει ιδιαίτερη αξία.

Μόνο σε κάποιες πιο δύσκολες διαγνωστικά περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί περαιτέρω έλεγχος όπως ιστολογική εξέταση μικρού δείγματος της προσβεβλημένης περιοχής.

Θεραπεία λεύκης

Τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα διαθέσιμων θεραπειών ποικίλουν και δεν είναι δυνατό να εγγυηθούν τον πλήρη επαναχρωματισμό της περιοχής.

Η κάθε θεραπεία που πρόκειται να εφαρμοστεί θα πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον ασθενή και θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το όφελος της θεραπείας σε σχέση με τις πιθανές παρενέργειες που έχει κάθε μια από αυτές:

  • Τοπικά κορτικοστεροειδή
  • Τοπική εφαρμογή αναστολέων καλσινευρίνης (τακρόλιμους, πιμεκρόλιμους),
  • Τοπική χρήση αναλόγων βιταμίνης D
  • Φωτοθεραπεία/Excimer laser/Xημειοφωτοθεραπεία PUVA
  • Αποχρωματισμός του υγιούς δέρματος με μονοβενζυλαιθέρα της υδροκινόνης
  • Χειρουργικές θεραπείες
CGDERMA-LEYKI

Βελτιώστε την όψη της επιδερμίδας σας και ανακτήστε την αυτοπεποίθηση σας!