Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από την ακμή και τον ήλιο. Ποιοι από όλους είναι πραγματικότητα;

Μύθος 1ος: “Ο ήλιος κάνει καλό στην ακμή”

Ένας από τους πιο διαδεδομένους μύθους για την ακμή που κατουσίαν βασίζεται σε … οφθαλμαπάτη!! Το μαύρισμα που αποκτάμε με την έκθεσή μας στις καλοκαιρινές ακτίνες του ηλίου όχι μόνο μας κολακεύει, αλλά λειτουργεί και σαν καμουφλάζ των “ατελειών ” μας. Έτσι, κάτω από ένα λαμπερό μπρούτζινο μαύρισμα μπορούν να κρυφτούν οι χρωματικές ανωμαλίες στον τόνο του δέρματος και τα σημάδια της ακμής που ταλαιπωρούν τις λιπαρές επιδερμίδες.

Για την ακρίβεια, ο ήλιος πράγματι ασκεί μια ήπια αντιφλεγμονώδη δράση, με αποτέλεσμα να καταστέλλεται σε ένα βαθμό η δερματική φλεγμονή στις περιπτώσεις ακμής. Δυστυχώς όμως αυτή η ευνοϊκή επίδραση του ηλίου είναι βραχυπρόθεσμη. Επιπλέον, ο ήλιος δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες να επανέλθει η ακμή δριμύτερη στο τέλος του καλοκαιριού …

Η επιδείνωση της ακμής μετά την καλοκαιρινή έκθεση στον ήλιο συμβαίνει γιατί το δέρμα έχει γίνει πιο παχύ και “υπερκερατινοποιημένο” στην επιφάνεια , φράζοντας έτσι τους πόρους . Μετά την αρχική ξηρότητα , το δέρμα αντιδρά και παράγει επιπλέον σμήγμα. Παγιδευμένα σε πόρους φραγμένους από σμήγμα και νεκρά κύτταρα , τα βακτήρια P. Acnes αναπαράγονται ταχύτατα προκαλώντας σπυράκια και φλεγμονή!
Επομένως είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς μας με ακμή να ενημερώνονται σωστά, να παρακολουθούνται δερματολογικά και να ακολουθούν τις “θερινές” ήπιες αγωγές ακμής που υποδεικνύονται ανά περίπτωση από την δερματολόγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βαθύς ιατρικός καθαρισμός, πριν και μετά την καλοκαιρινή περίοδο, έχει σπουδαίο θεραπευτικό και προληπτικό ρόλο σε ήπιας και μέτριας βαρύτητας μορφές ακμής.

CGDERMA-ACNE

Μύθος 2ος: “Οι αντιηλιακές κρέμες επιδεινώνουν την ακμή”

Παλαιότερα, οι αντιηλιακές κρέμες υψηλής προστασίας είχαν πράγματι πολύ πλούσια και λιπαρή υφή γιατί τα παραδοσιακά φίλτρα που χρησιμοποιούνταν ήταν λιποδιαλυτά. Έτσι ήταν ακατάλληλες για το λιπαρό δέρμα καθώς έφραζαν τους πόρους και δημιουργούσαν μαύρα στίγματα.

Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, οι ειδικά σχεδιασμένες αντιηλιακές κρέμες, που υποδεικνύονται από τους δερματολόγους για το ακνεϊκό και συγχρόνως ευαίσθητο στον ήλιο δέρμα έχουν:

  • ενισχυμένη προστασία ( SPF 30-50),
  • είναι ευρέως φάσματος , θωρακίζουν δηλαδή την επιδερμίδα τόσο από τις
    UVB- UVA,
  • έχουν σμηγματορυθμιστική δράση, δηλαδή έχουν ενεργά συστατικά που ελέγχουν ή και μειώνουν την λιπαρότητα, -είναι υποαλλεργικές, μη φαγεσωρογόνες ( ανάλαφρες oil free υφές ), δερματολογικά ελεγμένες ώστε να είναι κατάλληλες ακόμη και για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.
  • προσφέρουν ένα τέλειο ματ αισθητικό αποτέλεσμα