Ακμή – Θεραπεία – Ουλές ακμής

Ακμή - Θεραπεία - Ουλές ακμής


Τι είναι η ακμή;

Η ακμή είναι μία χρόνια φλεγμονώδης νόσος των τριχοσμηγματογόνων μονάδων που εμφανίζεται κατά κύριο λόγο στην εφηβική ηλικία και έχει ως αποτέλεσμα μια πολυμορφία βλαβών (φαγέσωρες, βλατίδες, φλύκταινες, κύστεις, οζίδια και ουλές) στο πρόσωπο και το σώμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένη συχνότητα και στους ενήλικες, ιδιαίτερα δε σε ενήλικες γυναίκες (όψιμη ακμή).

Παρόλο που συνήθως δεν σχετίζεται με σοβαρά προβλήματα και επιπλοκές, μπορεί να έχει σημαντικές ψυχολογικές συνέπειες στους πάσχοντες.

Στην αιτιοπαθογένεια της ακμής, εμπλέκονται οι παρακάτω τέσσερις βασικοί παράγοντες:

 1. Υπερδραστηριότητα σμηγματογόνων αδένων με επακόλουθη αυξημένη παραγωγή σμήγματος
  (είτε λόγω κληρονομικότητας, είτε υπερπαραγωγής ανδρογόνων από πχ. πολυκυστικές ωοθήκες)
 2. Απόφραξη των εκφορητικών πόρων των σμηγματογόνων αδένων. Μέσω των πόρων αυτών, το σμήγμα διοχετεύεται από τους σμηγματογόνους αδένες στην επιφάνεια του δέρματος. Διαταραχές στην ωρίμανση των κυττάρων της επιδερμίδας οδηγούν σε απόφραξη των πόρων αυτών, με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της ομαλής ροής του σμήγματος. Οι αποφραγμένοι πόροι εμφανίζονται στην επιφάνεια του δέρματος ως μαύρα στίγματα -ανοιχτοί φαγέσωρες ή άσπρα στοιχεία-κλειστοί φαγέσωρες.
 3. Υπερανάπτυξη βακτηριδίων, όπως του προπιονοβακτηριδίου της ακμής (P. Acnes) λόγω του πλούσιου σε λιπαρά περιβάλλοντος που δημιουργείται από την υπερπαραγωγή σμήγματος.
 4. Δημιουργία φλεγμονής. Οι υπερλειτουργούντες αδένες διογκώνονται και οδηγούνται σε φλεγμονή (κόκκινα σπυράκια -βλατίδες). Βακτηρίδια (P. Acnes) που έχουν αποικίσει, εισχωρούν, επιμολύνουν και δημιουργούν πυώδεις βλάβες (φλύκταινες). Κύστες εμφανίζονται όταν η πορεία και η ένταση της φλεγμονώδους αντίδρασης είναι βαρύτερη.

Στις ενήλικες γυναίκες ενοχοποιούνται η κληρονομική προδιάθεση, η χρήση ακατάλληλων, φαγεσωρογόνων καλλυντικών προϊόντων ή αντιηλιακών, ορμονικοί παράγοντες, η παχυσαρκία αλλά ακόμα και το στρες που με διάφορους μηχανισμούς προκαλούν ακμή λόγω απόφραξης των πόρων και υπερλειτουργίας των σμηγματογόνων αδένων.

Οι τύποι των βλαβών που επικρατούν στο δέρμα σε κάθε περίπτωση και ανάλογα με την ύπαρξη ή μη φλεγμονής καθορίζουν τον κλινικό τύπο της ακμής.

Έτσι η σειρά βαρύτητας είναι:
 1. Φαγεσωρική ακμή (ήπια ακμή)
 2. Βλατιδώδης/βλατιδοφλυκταινώδης ακμή (μέτρια ακμή)
 3. Οζιδιοκυστική ακμή (σοβαρή ακμή)

Όσο πιο έντονη είναι η φλεγμονή τόσο μεγαλύτερη είναι και η πιθανότητα παραμονής ουλών κατά την υποχώρηση των ενεργών βλαβών της ακμής, δηλαδή να μείνουν μόνιμα πια σημάδια στο δέρμα.

Θεραπείες ακμής

Η ακμή θεωρείται μία συνηθισμένη, αυτοπεριοριζόμενη πάθηση του δέρματος. Ωστόσο εκτός από τις μόνιμες ουλές που μπορεί να αφήσει στο πέρασμά της, μειώνει την αυτοεκτίμηση των ασθενών (πόσο άλλωστε στην ευαίσθητη εφηβική ηλικία).

Για αυτούς τους λόγους, η ακμή πρέπει να παρακολουθείται και να θεραπεύεται έγκαιρα και ορθά.

Πρέπει καταρχήν να γνωρίζουν ασθενείς και γονείς ότι η θεραπεία απαιτεί συστηματικότητα και επιμονή για να φέρει αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχίζεται για όσο διαρκεί η τάση του δέρματος να εμφανίζει σπυράκια.

Εκτός από την προτεινόμενη αγωγή, ειδικές συστάσεις δίνονται ως προς τη χρήση των κατάλληλων δερμοκαλλυντικών και καθαριστικών προϊόντων για την ολοκληρωμένη φροντίδα του δέρματος.

Ανάλογα με την κλινική μορφή και βαρύτητα της κατάστασης η θεραπεία μπορεί να γίνει με τοπικές φαρμακευτικές ουσίες (κρέμες, γέλες, μάσκες) ή με φάρμακα από το στόμα (δισκία, κάψουλες) ή συνδυασμό τους.

Ξεχωριστά αναλύονται παρακάτω οι λεγόμενες ειδικές θεραπείες που εφαρμόζονται στο δερματολογικό μας ιατρείο (βαθύς ιατρικός καθαρισμός, μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι).

Σε κάθε περίπτωση, η αγωγή εξατομικεύεται και προσαρμόζεται καθόλη τη διάρκεια της παρακολούθησης του ασθενούς, ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες του, την ανταπόκρισή του σε προηγούμενες αγωγές, τη βελτίωση ή τη στασιμότητά του, τη συνέπειά του στην εφαρμογή της αγωγής, την εποχή του χρόνου κτλ.

Τα άτομα που έχουν ακμή, εάν θέλουν να αποφύγουν την εμφάνιση ουλών, πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία τόσο στην έγκαιρη αντιμετώπιση της ακμής με τις πιο εξελιγμένες δερματολογικές θεραπείες, όσο και να αποφεύγουν να ασκούν οι ίδιοι δακτυλική πίεση στο σημείο που έχει υποστεί βλάβη στο δέρμα.

Οι διάφοροι χειρισμοί από μη ειδικούς, οδηγούν σε επιδείνωση των βλαβών, επίταση της φλεγμονής και αύξηση της πιθανότητας μόνιμων ουλών.

Ειδικές θεραπείες ακμής

Α. Βαθύς ιατρικός καθαρισμός

Αξίζει να υπογραμμιστεί ο σημαντικός θεραπευτικός ρόλος που παίζει ο βαθύς καθαρισμός σε ήπιας και μέτριας βαρύτητας μορφές ακμής.

Η δερματολόγος και οι έμπειρες πτυχιούχοι αισθητικοί που συνεργάζεται κάνουν μηχανική διάνοιξη και αποσυμφόρηση των διαφόρων βλαβών (φαγεσώρων, φλυκταινιδίων, κύστεων) με άσηπτες τεχνικές.

Ειδικά μέτρα λαμβάνονται για την αντισηψία του δέρματος (υψίσυχνο ρεύμα, αποστειρωμένα εργαλεία, τοπικά αντισηπτικά διαλύματα) για πρόληψη επιμολύνσεων.

Σε βαθύ καθαρισμό του δέρματος προσώπου και κορμού μπορούν να προχωρήσουν με απόλυτη ασφάλεια ασθενείς όλων των ηλικιών ακόμη και παιδιά με προεφηβική ακμή.

Σε πολλές μάλιστα περιπτώσεις νεαρών ασθενών μας, επιμελείς ιατρικοί καθαρισμοί από τη δερματολόγο σε καθορισμένα διαστήματα αναστέλλουν την εμφάνιση νέων βλαβών και φρενάρουν εντυπωσιακά την περαιτέρω επιδείνωση της νόσου με την πρόοδο της εφηβείας.

Β. Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι

Στις πιο ειδικές θεραπείες εντάσσεται και η μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι με τις πολύτιμες θεραπευτικές αλλά και αισθητικές ιδιότητές της.

Πρόκειται για την πιο προηγμένη διαδικασία μηχανικής μικροδερμοαπόξεσης του δέρματος.

Χρησιμοποιείται ειδικό ιατρικό μηχάνημα, που φέρει κεφαλές από γνήσια, κομμένα με laser διαμάντια. Οι διαμαντένιες κεφαλές μέσω της μηχανικής τριβής αποφολιδώνουν ανώδυνα, αναίμακτα και με απόλυτη ακρίβεια την επιφανειακή στιβάδα του δέρματος, ώστε να διεγερθεί η φυσιολογική διαδικασία αναδόμησής του.

Συγχρόνως, το ενσωματωμένο σύστημα αναρρόφησης δημιουργεί αρνητική πίεση και απομακρύνει τους επιφανειακούς ρύπους, τα νεκρά κύτταρα και το συσσωρευμένο σμήγμα. Το αποτέλεσμα είναι ένα άμεσα πιο καθαρό, λείο και λαμπερό δέρμα.

Τα ευεργετικά αποτελέσματα της διαμαντένιας μικροδερμοαπόξεσης στη φαγεσωρική (ήπια) και μέτριας βαρύτητας ακμή είναι προφανή. Δρώντας άμεσα στην καρδιά του παθογενετικού μηχανισμού της, ξεμπλοκάρει ανώδυνα τους αποφραγμένους εκφορητικούς σμηγματογόνους πόρους. Συνδυάζεται άριστα με την τοπική φαρμακευτική αγωγή, σε ειδικά θεραπευτικά πρωτόκολλα που ορίζει η δερματολόγος, επιτυγχάνοντας έτσι ταχύτατη και αξιοσημείωτη βελτίωση.

Η διαμαντένια θεραπεία στις περισσότερες περιπτώσεις μειώνει τον συνολικό χρόνο φαρμακευτικής αγωγής της ακμής, ενώ αποτελεί και έξοχη θεραπεία συντήρησης του καλού αποτελέσματος που έχει επιτευχθεί.

Η μέθοδος είναι ανώδυνη, μη επεμβατική, χωρίς ερεθισμούς ή τραύματα, απόλυτα ασφαλής για όλες τις ηλικίες (ιδιαίτερα φιλική στα παιδιά) και χωρίς να περιορίζει τις καθημερινές δραστηριότητες.

Είναι μια προσιτή υπηρεσία από πλευράς κόστους και ιδιαίτερα αποδοτική από πλευράς θεραπευτικού και αισθητικού αποτελέσματος.

Αντιμετώπιση ουλών ακμής

Η βαριά ακμή θα πρέπει να αντιμετωπισθεί δερματολογικά έγκαιρα και ορθά ώστε να προληφθεί ο σχηματισμός ουλών ακμής. Αν τυχόν εμφανιστούν ουλές, η αντιμετώπισή τους θα πρέπει να γίνεται με τον πιο κατάλληλο τρόπο.

Οι ουλές ακμής είναι στην πλειοψηφία τους ατροφικές και ανάλογα με τη μορφολογία τους διακρίνονται σε 3 μορφές:

 • Ice pick ουλές (στενές εμβυθισμένες )
 • Boxcar (πλατιές εμβυθισμένες)
 • Rolling (κυματοειδείς)

Οι τρεις παραπάνω μορφές ουλών ακμής μπορεί να συνυπάρχουν στο πρόσωπο ή στην πλάτη ενός ατόμου.

Οι μέθοδοι που γενικά εφαρμόζονται είναι:

Ο στόχος των περισσότερων μεθόδων είναι αφενός η διάσπαση του ινωδών ταινιών, που έλκοντας από κάτω το δέρμα, το αναγκάζουν να πτυχώνεται και αφετέρου να ενεργοποιήσουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης συμβάλλοντας έτσι στην ανάπλασή του.

Στο δερματολογικό μας ιατρείο, οι ουλές ανάλογα με την μορφή τους αντιμετωπίζονται με διαφορετική μέθοδο ή συνδυασμό μεθόδων δηλαδή εξατομικεύεται απολύτως η θεραπευτική προσέγγιση.

Διαθέτουμε ένα από τα πιο εξελιγμένα Fractional CO2 Laser, με δυνατότητα πολλαπλών ρυθμίσεων που προσαρμόζονται στις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε περιστατικού.

CGDERMA-ACNE

Κι όμως θεραπεύεται! Αποχαιρετήστε κάθε σημάδι.